Lakberendezésvilág

Tapéta anyagok!

Vlies tapéta!

A Vlies tapéta anyaga (gyapjúrost) viszonylag új a tapéta piacon. Fő előnyei a levegő és a pára áteresztőképessége (az alatta lévő fal védve van a penész kialakulásától) szilárdsága és fényállósága. Kiváló hő- és hangszigetelés. Méretstabilitás marad. A Vlies tapétát néha “nem szőtt” címkével is ellátják. Nem szőtt – cellulóz- és szintetikus (vinyl) szálakból készül. Minden szobához alkalmas.
tapeta anyag 2

Vinyl tapéta!

Vinyl tapéta is népszerű, mert nagyon tartós és könnyen kezelhető. Minőségét és tartósságát az alkalmazott vinyl réteg határozza meg. Előnyei a már említett ellenállás, magas moshatósági, színtartóság, karcolás elleni védelem vagy a részleges hőszigetelés adja. Alkalmas a repedések és a kisebb dudorok elfedésére. Azonban továbbra is műanyag (PVC) marad. Ezért nem alkalmas hálószobákhoz és gyermekszobákhoz.
tapeta anyag 3

Papír tapéta!

A papírra nyomtatott tapéta lehet egyrétegű vagy jobb minőségű kétrétegű (úgynevezett duplex). Legnagyobb előnye az alacsony ár. A papírtapéta azonban nem mosható, és minden tapéta kevésbé áll ellen a karcolásoknak. Anyag minden belső térhez alkalmas. Ha papír tapéta mellett dönt, készüljön fel egy izgalmas és nehéz használatra. A tapétát felvitel előtt be kell áztatni, ezért a ragasztót közvetlenül a tapétára viszik fel. Ezután várni kell néhány percet, amíg a tapéta felszívja a ragasztót, de ez megváltoztathatja méretét.

tapeta anyag 4